|
Retropatellaire chondropathie |
Retropatellaire chondropathie is een aandoening van de knie, waarbij het kraakbeen aan de achterzijde van de patella of het kraakbeen van de onderkant van het dijbeen beschadigd is. De oorzaak van de klachten is op jonge leeftijd vaak niet duidelijk, bij ouderen treedt er meestal verslechtering van de kwaliteit van het kraakbeen op. Bij jongeren is meestal drukpijn ter hoogte van het mediale patellafacet. De pijnklachten verdwijnen meestal spontaan na enkele maanden. Er is een redelijke kans op een recidief, maar de patiënten hebben meestal na hun 25e jaar geen knieklachten meer. Een karakteristieke bevinding is het ontstaan van de patella pijnklachten bij aanspannen van de m.quadriceps terwijl de patella naar distaal wordt gedrukt (=
Signe du Rabot)
Bij patiënten tussen de 25-50 jaar zijn er meestal geringe degeneratieve veranderingen in het kraakbeen bij arthroscopie te vinden. Arthroscopische behandeling door het gewricht te spoelen geeft slechts een kortdurend gunstig resultaat.
Boven de 50 jaar is bij deze patiënten meestal sprake van patellafemorale artrose i.p.v. chondropathie. Dit is met een röntgenfoto vaak vast te leggen, dit in tegenstelling tot de chondropathie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten