Schouder - Specifieke tests


Instabiliteittests
  • Apprehension teken: De ene hand van de onderzoeker wordt op de te onderzoeken schouder gelegd, met de andere hand wirdt net iets distaal van de elleboog de onderarm gepakt. De schouder wordt in 90° abductie langzaam in exorotatie gebracht. Patienten met instabiliteit van het GH-gewricht ervaren dan pijn of een onplezerig gevoel van de schouder.
  • Translocatie test à onderscheid te maken tussen een unidirectionele en een multidirectionele instabiliteit. De schouder en m.n. de scapula met een hand van de onderzoeker gefizeerd. Met de andere hand wordt tussen duim en wijsvinger de schouderkop vast gepakt waarna de schouderkop naar anterior, posterior en infectior verplaatst. Extreme verplaatsing en  pijnklachten zijn aanwijzigingen voor een instabiliteit.
 Rotator-cufftests
  • Impingement test: Eerst infiltratie van de subacromionale ruimte met 4 cc Lidocaine 1%. Na een interval van 15 min wordt de abductie actief en passief herhaald. Indien de pijn klachte verdwenen zijn à test = +
  • Hawkins tests: Actieve abductie in 90% en roteer de arm geleidelijk in endorotatie. Bij pijn klachten verdenking op rotator-cuffpathologie.
Lange bicepspeestest
  • Weerstandtest: pijn bij flexie v.d. elleboog tegen weerstand in bij afhangende arm pleit voor schade van m.biceps longus door partiele ruptuur of tendinitis. Bij volledige ruptuur treedt er een forse zwelling van de bovenarm op.
  • Yergasontest: Arm van de patient hangt af met elleboog in 90 graden flexie met onderarm in pronatie stand. De patient brengt, tegen de (pronatie) weerstand van de onderzoeker on, de onderarm in supinatie stand. Indien er pijn optreedt ter hoogte van de groeve van de lange biceps pees (=ruimte tussen tuberculum major en minor) moet men denken aan tendinitis van deze pees of aan beschadiging van de verankering van deze pees aan het glenoid.

AC-gewricht
  • Compressietest AC-gewricht: de hand van de aangedane schouder aan de laterale zijde van de contralaterale schouder plaatsen (elleboog in 90° en 90° abductie schouder) waarna de onderzoeker duwt op de elleboog. Bij pijnklachten is er sprake van intra-articulaire veranderingen in het AC-gewricht.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten