Specifieke tests van de elleboog


Test van Finkelstein: patient brengt duim in handpalm. Eigen vingers worden er overheen gelegd, om een vuist te vormen à ulnaire deviatie à pijn t.h.v m abductor pollucis longus en extensor pollucis brevis à M.Quervain.

Test van Tinel: De onderzoeker klopt gedurende 20 seconden met wijsvinger op het retinaculum van de flexoren v.d. pols à Tintelingen in de digitorum 1, 2, 3, 4 of enkele tezamen à compressie van de n.medianus in de carpale tunnel.

Test van Phalen: de pols wordt gedurende 45 tot 60 secs in max flexie gebracht à paresthesieen in het sensibiliteitsgebied v.d. n.medianus? à carpaal tunnel syndroom

Pianotoetstest (DRU) = pianokey test
Patient neemt in zittende houding plaats met de te onderzoeken onderarm in pronatie. De onderzoeker omvat met de ene hand de pols en beweegt met de duim en wijsvinger van de andere hand het distale uiteinde van de ulna t.o.v. de radius à Pijn en grote beweegelijkheid? à instabiel distaal radio-ulnair gewricht.

Instabiliteitstest: de onderarm wordt door de onderzoeker gestabiliseerd à met de andere hand pakt de onderzoeker de hand van de patient vast ter hoogte van de 1ste carpale rij à de carpus wordt met enige druk naar volair getransleerd.
! Een schuiflade van enkele mm is normaal !
à Translatie v. meer dan 5 mm à test = +

Geen opmerkingen:

Een reactie posten