Hepatocellulair carcinoom (HCC)



HCC= kwaadaardige proliferatie van cellen die zowel architectonisch als cytologisch op hepatocyten lijken; deze cellen produceren vaak (60%) alfafoetoproteine.

Incidentie

·        Van alle primaire levertumoren is 90-95% een HCC.
·        Incidentie is het hoogst in Zuid-oost azie en Afrika. Het grote geografische verschil in incidentie hangt samen met het endemisch voorkomen van  hepatitis B en C.

Overige risicofactoren is α1-antitrypsinedeficientie, hemochromatose, tyrosinemie, de ziekte van Wilson en porfyrie, die alle cirrose kunnen veroorzaken.

Symptomatologie

·        Aanvankelijk weinig klachten
·        Toename van de grootte à vol gevoel.
·        Symptomen van chronisch leverlijden.
·        Complicaties: oesophagusvericesbloedingen, intra-abdominale bloeding door spontane ruptuur van de tumor, v.portae-trombose, icterus en koorts.

Diagnose

·        LO, echografie en het bepalen van alfapoetoproteine (=tumormerkstof)
·        Nauwkeurige beeld mbv CT, MRI.
·        Bij twijfel aan de diagnose dunnenaal biopsie. !! In opzet curatieve chirugische behandeling dient men echter terughoudend te zijn met puncties, gezien de kans op entmetastasen!!
·        Laparoscopie (± echografie) worden verricht om intra-abdominale metastasen of multifocale tumor in de lever uit te sluiten.

Therapie

·        Enige curatieve behandeling van het HCC: partiele leverrescetie of totale excisie van de lever en levertransplantatie.
·        Keuze tussen resectie of transplantatie wordt bepaald door een aantal factoren: grootte en aantal van de laesies, lokalisatie van de laesie, de mate van cirrose, etiologie van de cirrose.
·        Niet-resectabele HCC: lokaal ablatieve methoden (percutane echogeleide ethanolinjectie, cryoablatie, radiofrequente thermoablatie)
TACE (transkatheter-arteriele chemo-embolisatie) = methode waarbij HCC wordt devasculariseerd door het selectief via de a.hepatica inspuiten van lipidol gecombineerd met een chemotherapeuticum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten