Klachten van instabiliteit van de knie

Knie anatomie
Bij instabiliteitklachten geeft de patient aan dat hij het gevoel heeft dat het onderbeen los onder het bovenbeen zit en ervaart dit als 'door de knie gaan'.
Oorzaken van deze klacht kunnen zijn:

I. Achterste kruisband instabiliteit
Ontstaat vaak door directe verplaatsing van het onderbeen naar posterior. Meestal is adquate oefentheapie voldoende om in het dagelijks leven geen klachten te ervaren. Een ruptuur van de achterste kruisband is een zeldzaam letsel.

II. Voorste kruisbandinstabiliteit
Komt vaak voor in samenhang met laesies van mediale band of meniscuslaesie. Na 6 maanden m.quadriceps oefentheapie heeft nog 1/3 van deze patiƫnten invaliderende klachten. Indien de klachten na deze periode alleen optreden bij sporten kan een specifiek intensief trainingsprogramma met dragen van een knieorthese voldoende zijn. Als de klachten ook dagelijks leven blijven manifesteren kan er een artroscopische voorste kruisband reconstructie verricht worden, met een goed resultaat bij 80% van de patiƫnten.

III. Mediale collaterale ligament instabiliteit
Patienten met een uitsluitend mediaal ligament letsel hebben nagenoeg geen klachten

IV. Laterale collaterale ligament instabiliteit
Patienten met een lateraal ligament letsel hebben vaak klachten en hebben derhalve een chirurgische behandeling nodig.

V. Anteromediale instabiliteit
= geconbineerd letsel van mediale band, ligamentum obliquum en voorste kruisband letsel. Vaak is chirurgische stabilisatie noodzakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten