Sponylolisthesis

Spodylolysis - Spondylolisthesis
De krachten die inwerken op de laag lumbale wervels hebben bij axiale belasting deels een voorwaartse richting, Met name de facetgewrichten voorkomen de voorwaartse wervelafglijding optreden, zgn spondylolisthesis. Als de wervel volledig is afgegleden is er sprake van een spondyloptose.

Klassieke houding van een patiënt met een wervelafglijding is bekkenkanteling naar voren (anterieur) met een lichte scoliose en licht gebogen knieen met vaak een knikkende knieen looppatroon. Bij het lichamelijk onderzoek is een lokale ('pinpoint') drukpijn over de betrokken processi spinosi. De bilaterale 'straight leg elevation test' is positief.

Behandeling

- Conservatieve behandeling bestaat uit oefentherapie gericht op isometrische stabiliserende oefeningen van de wervelkolom, oprekken van de hamstrings en 'low impact aerobics'. Selectief oefenen van de buikspieren kan exacerbatie van de klachten geven.

- Indicaties voor chirurgische behandeling zijn: radiculopathie, chronische pijn met goed klinisch effect van tijdelijke immobilisatie, ernstige wervelafglijding of instabiliteit bij flexie- deflexie op röntgen opnamen. De chirurgische behandeling bestaat uit repositie van de afglijding, postero-laterale fusie met instrumentatie en botplastiek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten