Chirurgisch-oncologische behandelingsprincipes

Biopsie
Bij een incisie-, tang-, pons-, dikkenaaldbiopsie of curretage wordt een stukje weefsel uit de tumor genomen, bij een excisiebiopsie daarentegen wordt de gehele tumor verwijderd.
De biopsieplaats moet zo nodig later en bloc met de kwaadaardige tumor worden verwijderd.

R0-rescetie - na chirurgische ingreep is geen macroscopisch tumor achtergelaten.
R1-resectie - hierbij zijn resectieranden microscopisch niet vrij van tumor
R2-resectie - hierbij wordt macroscopisch tumor achtergelaten
Het is van belang om chirurgische technieken te baseren op het voorkomen van verspreiding c.q. versleping van tumorcellen, door vroegtijdig onderbinden van de essentiele bloed- en lymfvaten en door zo min mogelijk manipulatie van de tumor om perforatie van de tumor te voorkomen.


Minimale invasieve chirurgie
Er worden 3 vormen van minimale chirurgie onderscheiden: endoscopische chirurgie, laparoscopische chirurgie en schildwachterklierbiopsie (sentinel lymph node - biopsie).
Via de endoscoop kunnen uitstekend biopten worden genomen en beperkte palliatieve ingrepen worden uitgevoerd, zoals het plaatsen van stendts of het uitvoeren van een elektrocoagulatie of laserbehandeling, of curatieve chirurgie van recturtumoren via transanale endoscopische microchirurgie (TEM).
De laparoscopische chirugie wordt voornamelijk uitgevoerd voor het stadieren en het behandelen van niet-kwaadaardige aandoeningen. In combinatie met echografie wordt het voornamelijk toegepast voor de stadiering van gastro-intestinale tumoren.
Schildwachtklierbiopsie ('sentinel lymph node'- biopsie) techniek combineert het zichbaar maken van lymfebanen met een blauwe kleurstof (patent blue dye) en het identificeren van het eerst lymfeklierstation met een radioactieve stof (technetium-nanocoolloid)

Profylactische chirurgie
Bekende ziekte beelden waarbij al vele jaren profylactische chirurgie wordt uitgevoerd zijn:
- Orchidopexie bij niet ingedaalde testis
- Subtotale colectomie bij familiaire adenomateuze polyposis (FAP) en erfelijke non-popposis coli (HNPC)
- Thyroidectomie bij het multipele endocriene neoplasie-syndroom type 2 (MEN-2-syndroom)
- Alblatio mammae en ovariectomie bij BRCA 1/2

Reconstructieve chirurgie
Met behulp van endoprothesen kunnen extremiteiten en gewrichten na resecties van bottumoren behouden blijven en met behulp van mammaprothesen of spiertranposities (m.rectus abdominit of m. latissimus dori) kan de mamma gereconstrueerd worden. Na colorectale resectie is het vaak mogelijk de sfincterfunctie van de anus te behouden door het aanleggen van een ileoanale anastomose met een dunnedarmreservoir (pouch)

Debulking chirurgie 
Debulking chirurgie is een vorrm van chirurgie gebruikt voor de behandeling van intra-abdominaal gemetasteerd ovariumcarcinoom, pseudomyxoma peritonei en peritoneaal gemetaseerd colon carcinoom in combinatie met systemische en intraperitoneale chemotherapie.
De behandeling bestaat uit het verwijderen van de primaire tumor en zoveel mogelijk metastasen met als doel het totale volume van de tumor terug te brengen tot "miscroscopisch"niveau of tot zeer kleine macroscopische tumorresten. Vervolgens vindt een intraperitoneale chemotherapeutische behandeling plaats.

Toegangschirurgie
Bij de introductie van de chemotherapie werden de medisch-oncologen geconfronteerd met veneuze toegangsproblemen om patienten adquaat (pol) chemotherapie te geven en hydreren vandaar toegangs chirurgie. Av-fistel, Hickman-katheter zijn 2 oopties, tegenwoordig wordt VAP meestal gebruik. VAP = venous access port, bestaat uit een poort met siliconen membraan en een katheter. Vanuit het reservoir, dat subcutaan op de thoraxwand wordt aangebracht, loopt een katheter naar de v.subclavia.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten