Cel heeft een complex systeem om fouten in DNA, ontstaan bij replicatie of door chemische of fysische mutagene invloeden, te herstellen. Mutatie in DNA-herstelgenen zijn niet obligaat carcinogeen. Ze leiden echter tot instabiliteit in het genoom en de begeleidende verhoogde mutatiefrequentie speelt in de tumorontwikkeling een rol.
Excision repair
Via excision repair worden door UV-licht geinduceerd thymidinedimeren hersteld. Mutatie van de gen zoals ERCC, dat codeert voor de eiwit die de mutatie herkennen en verdwijderen, leidt tot xeroderma pigmentosum.
Recombinational repair
Via recombinational repair worden door ionserende straling in DNA geïnduseerde dubbelstrengsbreuken hersteled. Mutatie van gen hierbij betrokken leidt tot syndroom van Bloom, fanconi-anemie en ataxia teleangiectatica.
Mismatch repair
Fouten die ontstaan bij DNA-replicatie (replication errors) worden hersteld door het mismatch repair systeem. Defecten in dit systeem leiden tot instabiliteit van het microsatelliteit DNA. Deze microsatellietinstabiliteit (MSI) komt bij 10-15% van de sporadische colontumor en syndroom van Lynch (HNPCC)
Ziekte gerelateerde tumoren
- Xeroderma pigemntosum --> plaveiselcelcarcinoom, basoliomen en melanomen
- Fanconi-anemie --> leukemie
- Ataxia teleangiectatica --> maligne lymfomen
- Syndroom van bloom --> leukemie
Bron: Velde, C.J.H van de. (2011) Oncologie. Hoofdstuk 1.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten