Aspecifieke lage rugklachtenrugstabiliserende

Aspecifieke lage rugklachten = pijn gelokaliseerd onder scapulae en boven de bilplooien zonder een aanwijsbare specifieke oorzaak.

Het belangrijkste doel van huisarts is het voorkomen van disfunctioneren in psychische en fysieke zin. De aanpak richt zich op het functioneren ondanks een zekere mate van pijn en niet op het verdwijnen van pijn.

Medicamenteuze behandeling aspecifieke lage rugklachten

Pijnstillers: Paracetamil (4-5x 500mg), Paracetamol met codeine (4-5x500(+10)mg) of NSAID (ibuprofen 2x800mg)
Anti-depressiva (amitriptyline) bij sprake van depressie.

! Spierverslappers (b.v. diazepam) worden niet voorgeschreven, enerzijds omdat spierverslappend effect alleen te bereiken is met doses dit versuffend werken, anderzijds vanwege kans op verslaving. 

Niet medicamenteuze behandeling aspecifieke lage rugklachten

De huisarts richt zich op het opsporen en begeleiden van de eventuele initiƫrende factoren zoals emotionele problemen, depressiviteit, gevoelens van onmacht of duidelijke fysieke overbelasting.

- Fysio-, oefentherapeut of manueel therapeut: Verwijzing van een oefentherapeut verdient de voorkeur boven een manueel therapeut daar deze behandeling te passief is en de patiƫnt afhankelijk maakt. Het doel v.d. oefentherapie is het aanleren van een eigen oefenschema gericht op het aansterken van de rugstabiliserende spieren (rug en buik), het verbeteren van algemene conditie, het aanleren van rugsparende principes en het leren omgaan met en accepteren van een zekere mate van pijn. Het uiteindelijke doel is het beperken van het disfunctioneren.

- Multidisciplinair pijnteam bij ernstige dysfunctioneren

Effectiviteit van korsetten is niet aangetoond, evenmin als effectiviteit van injectie therapie. De behandeling met fysiotherapeutische apparatuur wordt afgeraden.

Criteria voor de duur v.d. lage rugpijn

- Acuut (<6 weken)
- Subacuut (6-12 weken)
- Chronisch (>12 weken of steeds recidiverend)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten