Ziekte van Bechterew (Spondylitis ankylopoetica)

Ziekte van Bechterew
Ziekte van Bechterew is een klassiek voorbeeld van een spondylartropathie/spondylartritis (SpA). Spondylartritis is een groep van aandoeningen met een aantal overlappende kenmerken. Er is sprake van genetische associatie met het HLA-B27 gen. Typisch voor een SpA is dat vaak de wervelkolom (zgn. axiale skelet) is aangedaan.  Dit uit sich in 'inflammatoire' nek en/of rugklachten. Typisch bij deze rugklachten is dat ze gespaard gaan met ochtendstijfheid, nachtelijke pijn, toenemende pijn bij rust en vermindering van pijn na bewegen. Op de foto kan sacroiliitis en/of spondylitis (syndesmofyten)) van de cervicale, thoracale en lumbale wervels gezien worden. Vaak zijn ook de perifere gewrichten aangedaan. Kenmerken hiervoor is een asymmetrische oligoartritis.

Bijkomende verschijnselen

- Worst (sausage) teen of vinger
- Psoriasis
- Colitis ulcerosa
- Ziekte van Crohn
- Oogontsteking: uveitis, conjunctivitis

Medicamenteuze behandeling

- NSAID bij klachten (pijn/stijfheid) v.d. wervelkolom
- Anti-TNF alpha
- Bij synovitis wordt gekozen voor een lokale behandeling (intra-articulaie corticosteroiden) of een systemische behandeling (meestal Salazopyrine of MTX)
- Oogontsteking verwijzen naar de oogarts

Niet medicamenteuze behandeling

- Bij functiebeperking van een gewricht (bijv. flexiecontractuur) of spieratrofie is oefentherapie van essentieel belang. Oefentherapie wordt ook voorgeschreven ter bestrijding van pijn en stijfheidsklachten en om houdingsafwijkingen op te sporen en te corrigeren.


! Het ontstaan ven een typische Bechterew houding als gevolg van een gefixeerde stand van de wervelkolom door ankylosering van de wervels (bamboo spine) en sacroiliacale gewrichten moet worden voorkomen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten